De” zwemmersschouder”, een analyse.

Inmiddels heb ik een aantal fanatieke zwemmers mogen behandelen waarbij er sprake was van recidiverende schouderklachten.

Je kan natuurlijk starten met een bewegingsonderzoek, testen vd beweeglijkheid van de schouder, testen van de verschillende schouderspieren. Maar vaak blijkt dat globaal niets mis is met deze onderdelen.

Ik vind het daarom van essentieel belang dat we uitgebreid gaan kijken naar de problematisch zwemslag!

Dus, een uitgebreide bewegingsanalyse van de problematische zwemslag. Wat gebeurt er in de gehele schoudergordel tijdens de slag, wat gebeurt met de beweging als we gaan testen op duurvermogen of met een extra gewicht. Vaak zie je dan van alles gebeuren in de schoudergordel, die een aanwijzing kunnen zijn, van de oorzaak van het probleem.

Een uitgebreide analyse kan ook gebeuren in het zwembad zelf, een aantal zwemorganisaties hebben een onderwatervideoanalyse tot hun beschikking. Maar het kan ook zo zijn, dat ik naar het zwembad toe ga, om de beweeganalyse uit te voeren.

Heb je de analyse duidelijk in kaart gebracht, en verwoord naar de klant. Dan heeft de fysiotherapeut een diversiteit aan tools om samen met jou het probleem aan te pakken.

Enkele oorzaken kunnen zijn:

  1. Spierzwakte of onevenwichtigheden: Dysbalans in de kracht van de spieren rondom de schouderbladen kan leiden tot abnormale bewegingspatronen van het schouderblad en gehele schoudergordel tijdens het zwemmen. Met name het verminderd duurvermogen van de stabiliserende schouderbladspieren, kan leiden tot recidiverende schouderklachten.
  2. Gebrek aan mobiliteit: Beperkte mobiliteit in de gewrichten rondom de schouderbladen, denk hierbij aan nek, ribben of tussenrug kan ook leiden tot compenserende bewegingen en scapuladyskinesie.
  3. Slechte techniek: Zwemmers die een verkeerde techniek gebruiken, zoals het overmatig optrekken van de schouders tijdens de slag, kunnen de normale beweging van het schouderblad verstoren.
  4. Overbelasting: Herhaalde bewegingen bij intensieve training kunnen leiden tot overbelasting van de spieren rondom de schouderbladen, wat op zijn beurt scapuladyskinesie kan veroorzaken.

Waar kan een behandeling uit bestaan:

  • Gerichte krachttraining: Het versterken van de spieren rondom de schouderbladen, met nadruk op stabilisatie en mobiliteit, kan helpen om scapuladyskinesie te corrigeren.
  • Correctie van techniek: Het aanleren van een goede zwemtechniek, waarbij de focus ligt op het handhaven van een stabiele en symmetrische schouderbladpositie, kan helpen om abnormale bewegingspatronen te verminderen. Ik maak tijdens mij behandeling/correctie gebruik van kinesiotaping
  • Mobiliteitsoefeningen: Het uitvoeren van regelmatige mobiliteitsoefeningen voor de schoudergewrichten kan helpen om de flexibiliteit te verbeteren en de kans op scapuladyskinesie te verminderen.
  • Rust en herstel: Het is belangrijk om voldoende rust en herstel te nemen tussen trainingssessies om overbelasting te voorkomen.

Zoals je hierboven hebt gelezen is het oplossen van schouderklachten bij zwemmers, maatwerk. Je hebt rekening te houden met mate van trainingsintensiteit, mogelijkheden/trainingsfaciliteiten, en andere zowel intrinsieke als extrinsieke factoren.

Mocht je vragen hebben hierover, of je hebt zelf schouderklachten?
Neem dan contact met mij op, via de website of telefoon.