Overbelasting van de knie
Knieklachten komen vaak door overbelasting. Overbelasting van de knie komt vaak door een beweging die je nu ineens veel maakt, terwijl je lichaam die beweging niet gewend is. Maak die beweging niet meer voor een tijdje en als het goed is, moet je knie na verloop van tijd herstellen. Blijf je knie wel gewoon bewegen, en geef hem rust als hij pijnlijk wordt.
Springersknie/ jumpersknee.
De naam zegt het al: deze knieklacht ontstaat bijvoorbeeld door springen. We zien de springersknie vaak bij springsporten, zoals basketbal of volleybal.Een springersknie geeft pijn aan de voorkant van de knie nadat je veel gesprongen hebt. Als je net onder je knieschijf drukt, voel je pijn.Heb je weinig pijn, dan kan de pijn weinig kwaad. Kijk echter wel uit dat je niet ‘door de pijn heen gaat’ en zo alsnog veel pijn krijgt. Heb je veel last van je knie, stop dan met de bewegingen die de pijn veroorzaken en ga bijvoorbeeld enkele weken niet volleyballen.
Lopersknie
Een brandende, stekende pijn aan de buitenkant van je knie? Dat kan betekenen dat je een lopersknie hebt. Je krijgt de pijn na het sporten. Ook hier blijkt uit de naam welke sporters vaak met een lopersknie te maken krijgen: hardlopers. Fanatieke wielrenners kunnen er ook last van krijgen.Net als bij de springersknie geldt: luister naar de pijn. Wordt de pijn te erg, blijf de knie dan niet belasten. Komt de pijn door hardlopen, doe dat dan enkele weken niet en vervang het door een andere sport die de knie niet zo belast, bijvoorbeeld zwemmen. Daarna is het een kwestie van weer rustig opbouwen met hardlopen.
Ontstoken slijmbeurs
In je knie, voor je knieschijf, zit een slijmbeurs. Dat is een soort kussentje in je knie dat helpt om je kniegewricht soepel te laten bewegen.Als je op je knieën zit, leun je precies op de slijmbeurs. Bij mensen die te veel of te lang achter elkaar op hun knieën zitten, kan een slijmbeursontsteking ontstaan doordat de slijmbeurs continu onder druk staat. Ook als je op je knie valt of je knie flink stoot, kan dat een slijmbeursontsteking veroorzaken. Dit geeft pijn aan de voorkant van de knie.
Artrose van de knie
Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in een gewricht dunner wordt. Dat heeft pijn in de knie en stijfheid in de knie tot gevolg. De klachten kunnen soms duidelijker zijn en dan weer wat afzwakken, en spelen vooral op als je bijvoorbeeld traploopt of je knie op een andere manier gebruikt.Bij artrose is het belangrijk om in beweging te blijven, maar wel op een manier die de knieën niet te zwaar belast.
Gescheurde meniscus
In de knie zitten twee schijfjes van kraakbeen die we menisci noemen. Die schijfjes zitten er om de schokken van bewegingen op te vangen en om je knie soepel te kunnen bewegen. Als een meniscus scheurt, komt dat vaak door een plotselinge draaibeweging, bijvoorbeeld tijdens het sporten, of door slijtage. Heb je een gescheurde meniscus, dan doen staan en (trap)lopen pijn. Je voelt de pijn aan de zijkant van je knie. Ook wordt je knie dik. Als de pijn niet al te erg is, is het het beste om gewoon met mate te blijven lopen en staan. Zorg ervoor dat je je knie niet overbelast.
Gescheurde kruisband
Scheur je een kruisband, dan merk je dat direct: je hoort of voelt iets knappen in je knie. Je hebt direct pijn in je knie en je knie wordt al snel dik en soms ook blauw. Met een gescheurde kruisband is je knie slap, waardoor je niet goed kunt staan op je been. Je zakt als het ware door je knie heen als je probeert te staan Je doet er goed aan je knie direct te koelen. Een operatie kan nodig zijn om de kruisband te herstellen. Dit hangt af van de hoeveelheid pijn die je ervaart, het verloop van het herstel en de vraag of je bijvoorbeeld een sport beoefent die je knieën zwaar belast. Als je weer op je oude niveau wilt kunnen sporten na een gescheurde kruisband, is daar vaak een operatie voor nodig.
Meer informatie is te vinden op: