Schouderklachten bij Crossfit: Oorzaken en Preventie

Crossfit is een intensieve sport die een combinatie van gewichtheffen, gymnastiek en cardiotraining omvat.

Zelf heb ik een aantal jaren crossfit als sport beoefend. Superleuk en lekker intensief.

Maar wat mij daarbij is opgevallen en wat daar een veel voorkomende klacht is: schouderklachten. De sport is behoorlijk intensief en bij bepaalde onderdelen is het zoveel mogelijk herhalingen binnen een bepaalde tijd te doen het doel, bijv bij de AMRAP (as many repetitions as possible). We letten na mate de verzuring intreed niet meer op de kwaliteit van de oefening, maar wel naar de herhalingen. Dit kan op lange termijn resulteren in schouderklachten.

In dit artikel: Is de blessureratio 3.10 op de 1000 uur crossfit, behoorlijk zou je denken. Vooral je schouders en rug krijgen het zwaar te verduren. Er deden 132 crossfitters mee aan het onderzoek. De reden van de blessures waren voornamelijk, slechte techniek en matige ervaring.

Mogelijke oorzaken van schouderklachten bij Crossfit:

  1. Overbelasting: Het herhaaldelijk uitvoeren van bewegingen zoals overhead squats, handstand push-ups en pull-ups kan leiden tot overbelasting van de schouderspieren en gewrichten.
  2. Verkeerde techniek: Het niet correct uitvoeren van de oefeningen kan extra druk uitoefenen op de schouders en leiden tot blessures.
  3. Onvoldoende mobiliteit: Een gebrek aan mobiliteit in de schouders en bovenrug kan de kans op schouderklachten vergroten.

Hoe kun je schouderklachten voorkomen:

  1. Correcte techniek: Zorg ervoor dat je de juiste techniek gebruikt bij alle oefeningen. Neem de tijd om de bewegingen goed aan te leren en vraag om hulp van een ervaren coach.
  2. Mobiliteitsoefeningen: Werk aan de mobiliteit van je schouders en bovenrug door stretching en oefeningen. Yoga en foamrolling kunnen hierbij helpen.
  3. Rust en herstel: Geef je schouders voldoende tijd om te herstellen na intensieve trainingssessies. Overtraining kan schouderklachten verergeren.
  4. Luister naar je lichaam: Als je pijn of ongemak in je schouders ervaart, negeer dit dan niet. Neem rust en overweeg professioneel advies in te winnen.