Dry Needling bij schouderklachten: Een effectieve behandeling?

Schouderklachten kunnen een aanzienlijke impact hebben op je dagelijks leven, variërend van beperkte beweging tot constante pijn. Eén van de behandelingsopties die steeds meer aandacht krijgt, is dry needling. Maar wat houdt deze techniek in en hoe effectief is het bij schouderklachten?

Wat is Dry needling?

Dry needling is een techniek waarbij dunne naalden in de spieren worden ingebracht om triggerpoints, ook wel bekend als knopen in de spieren, te behandelen. Deze triggerpoints kunnen spierpijn, stijfheid en bewegingsbeperking veroorzaken.

Dry needling bij schouderklachten

Bij schouderklachten kunnen triggerpoints in de schouderspieren optreden als gevolg van overbelasting, spanning, of letsel. Dry needling richt zich op het deactiveren van deze triggerpoints door de spier te prikken, waardoor de spier ontspant en de pijn vermindert. Dry needling wordt in mijn praktijk altijd gezien als onderdeel van een behandeling. Voordat ik aan de slag ga met dry needling, ga ik eerst een bewegingsanalyse maken, “wat gebeurt er met de schouder als je de arm beweegt”?. Welke structuren doen te veel, en welke doen er te weinig?. Na deze analyse, bepaal ik of de dry needling methode voor jou een werkzame methode is.

Effectiviteit van Dry needling

Onderzoek suggereert dat dry needling effectief kan zijn bij het verminderen van pijn en het verbeteren van de functie bij mensen met schouderklachten. Het kan helpen bij het losmaken van gespannen spieren en het verbeteren van de bloedcirculatie in het getroffen gebied.

Conclusie

Hoewel dry needling veelbelovend lijkt als een behandelingsoptie voor schouderklachten, is het belangrijk op te merken dat deze techniek moet worden uitgevoerd door een getrainde en ervaren therapeut. Overleg altijd met je zorgverlener voordat je een nieuwe behandeling ondergaat om te bepalen of het geschikt is voor jouw specifieke situatie.