Blog – Veel voorkomende werpblessures in de schouder

SLAP-leasie (Superior Labrum van anterieur naar posterieur)

Bij een SLAP-blessure is het bovenste (superieure) deel van het labrum gewond. Dit bovenste gebied is ook waar de lange kop van de bicepspees zich aan het labrum hecht. Een SLAP-scheur treedt zowel voor (anterieur) als achter (posterieur) van dit bevestigingspunt op.

Typische symptomen zijn een pakkend of blokkerend gevoel en pijn bij bepaalde schouderbewegingen. Pijn diep in de schouder of bij bepaalde armposities, zoals laat spannen, komt ook vaak voor.

Links ) Het labrum helpt de schouderkom te verdiepen.

Rechts ) Deze dwarsdoorsnede van de schouderkom toont een typische SLAP-scheur.

Biceps tendinitis en peesscheuren

Herhaaldelijk gooien kan de bovenste bicepspees ontsteken en irriteren. Dit heet biceps tendinitis . Pijn aan de voorkant van de schouder en zwakte zijn veel voorkomende symptomen van biceps tendinitis.

Af en toe kan de schade aan de pees veroorzaakt door tendinitis resulteren in een scheur. Een gescheurde bicepspees kan een plotselinge, scherpe pijn in de bovenarm veroorzaken. Sommige mensen zullen een knallend of knappend geluid horen wanneer de pees scheurt.

Links ) De bicepspees zorgt ervoor dat de kop van het opperarmbeen gecentreerd blijft in de glenoïdkom. ( Rechts ) Tendinitis zorgt ervoor dat de pees rood en gezwollen wordt.

Rotator cuff tendinitis en scheuren

Wanneer een spier of pees overbelast raakt, kan deze ontstoken raken. Bij werpers is de rotator cuff vaak geïrriteerd, wat leidt tot tendinitis .

Vroege symptomen zijn onder meer pijn die uitstraalt van de voorkant van de schouder naar de zijkant van de arm. Pijn kan aanwezig zijn tijdens het gooien of andere activiteiten, en in rust. Naarmate het probleem vordert, kan er ’s nachts pijn optreden en kan de atleet kracht- en bewegingsverlies ervaren.

Rotator cuff-scheuren beginnen vaak met rafelen. Naarmate de schade erger wordt, kan de pees scheuren. Wanneer een of meer pezen van de rotator cuff scheuren, hecht de pees niet langer volledig aan de kop van de humerus. De meeste tranen bij werpsporters ontstaan ​​in de supraspinatuspees.

Peesscheuren in de rotator cuff bij werpers komen het vaakst voor binnen de pees. In sommige gevallen kan de pees losscheuren van de plaats waar deze zich aan het opperarmbeen hecht.

Problemen met de rotator cuff leiden vaak tot schouderbursitis. Tussen de rotatormanchet en het bot bovenop uw schouder (acromion) bevindt zich een smerende zak, een zogenaamde slijmbeurs. Dankzij de slijmbeurs kunnen de pezen van de rotator cuff vrij glijden als u uw arm beweegt. Wanneer de pezen van de rotator cuff gewond of beschadigd raken, kan deze slijmbeurs ook ontstoken en pijnlijk worden.

Internal impingement

Tijdens de spanfase van een bovenhandse worp kunnen de pezen van de rotator cuff aan de achterkant van de schouder bekneld raken tussen de humeruskop en het glenoïd. Dit wordt interne impingement genoemd en kan resulteren in een gedeeltelijke scheuring van de pees van de rotator cuff. Interne botsing kan ook het labrum beschadigen, waardoor een deel ervan loslaat van het glenoïd.

Interne impingement kan te wijten zijn aan enige losheid in de structuren aan de voorkant van het gewricht, maar ook aan strakheid aan de achterkant van de schouder.

De spieren en pezen van de rotator cuff.

Overgenomen met toestemming van JF Sarwark, red.: Essentials of Musculoskeletal Care, red. 4. Rosemont, IL, American Academy of Orthopaedic Surgeons, 2010.

Instabiliteit

Schouderinstabiliteit treedt op wanneer de kop van het opperarmbeen uit de schouderkom glijdt (dislocatie). Wanneer de schouder los zit en herhaaldelijk van zijn plaats beweegt, wordt dit chronische schouderinstabiliteit genoemd.

Bij werpers ontwikkelt de instabiliteit zich geleidelijk in de loop van de jaren door herhaaldelijk gooien, waardoor de ligamenten worden uitgerekt en er meer laksheid (losheid) ontstaat. Als de rotator cuff-structuren de laksheid niet kunnen beheersen, zal de schouder tijdens de werpbeweging enigszins uit het midden glijden (subluxatie).

Pijn en verlies van werpsnelheid zullen de eerste symptomen zijn, in plaats van het gevoel dat de schouder uit zijn plaats glijdt. Af en toe kan de werper voelen dat de arm “dood gaat”. Een veelgebruikte term voor instabiliteit, vele jaren geleden, was het dodearmsyndroom.

Glenohumerale interne rotatietekort (GIRD)

Zoals hierboven vermeld, zorgt de extreme externe rotatie die nodig is om met hoge snelheid te werpen er doorgaans voor dat de ligamenten aan de voorkant van de schouder uitrekken en loskomen. Een natuurlijk en veel voorkomend resultaat is dat de zachte weefsels aan de achterkant van de schouder strakker worden, wat leidt tot verlies van interne rotatie.

Door dit verlies aan interne rotatie lopen werpers een groter risico op scheuren in de labrale en rotator cuff.

Scapulaire dysfunctie

Een goede beweging en rotatie van het schouderblad over de borstwand is belangrijk tijdens de werpbeweging. Het schouderblad (schouderblad) is slechts met één ander bot verbonden: het sleutelbeen. Als gevolg hiervan vertrouwt het schouderblad op verschillende spieren in de bovenrug om het in positie te houden en een gezonde schouderbeweging te ondersteunen.

Tijdens het werpen veroorzaakt herhaaldelijk gebruik van de schouderspieren veranderingen in de spieren die de positie van het schouderblad beïnvloeden en het risico op schouderblessures vergroten.

Bij veel werpsporters met scapula dysfunctie spannen de borstspieren zich aan als reactie op veranderingen in de bovenrugspieren. Gewichtheffen en borstversterkende oefeningen kunnen deze aandoening verergeren.