“ Heb je het op je heupen?”

Heb je pijn en stijfheid in de lies en/of bil tijdens het dagelijks leven? Ervaar je problemen met op gang komen na lang zitten en worden jou loopafstanden steeds korter? Het kan zijn dat de oorzaak in de heupen ligt.

Bij jonge sporters kan het zijn dat er een inklemming plaatsvindt in het heupgewricht. Vaak hoef je hier niet aan geopereerd te worden en verminderen de klachten door het heupgewricht mobieler, stabieler en sterker te maken.

Bij ‘ouderen’ zien we vaak dat het heupgewricht stijf en pijnlijk is door slijtage(artrose). Dit laatste betekent niet dat je altijd klachten zal blijven houden. Slijtage komt namelijk ook voor bij mensen zonder klachten. We weten inmiddels dat het beweeglijker en sterker maken van de heup zorgt voor afname van pijn en verbetering van functie.

Wanneer de klachten je dagelijkse activiteiten heel erg beïnvloeden of je zelfs wakker wordt van de pijn, dan kan het zijn dat de orthopeed beslist je heup te vervangen voor een nieuw exemplaar. Voordat je geopereerd wordt is het verstandig om de heupspieren zo sterk mogelijk te maken, hierdoor verkort je de revalidatieperiode na de operatie. In beide trajecten, zowel voor als na de operatie kan ik je goed begeleiden.