Wat zijn rugklachten?

Rugklachten zijn pijnklachten die zich bevindt tussen de onderste ribben en bilplooien. Naast rugpijn kan het ook zijn dat de pijn uitstraalt naar knie of voet. Daarnaast kan je beperkt zijn in je sport, werk of dagelijkse activiteiten zoals zitten, liggen, (gaan) staan of bukken.

Hoe vaak komt rugpijn voor?

Misschien is het een schrale troost maar je bent op dit moment niet de enige met klachten in de lage rug. 60%-90% van de Nederlandse bevolking krijgt hier in zijn of haar leven mee te maken. Lage rugpijn is dan ook een van de meest voorkomende klacht die we zien bij de Fysiovrienden. We durven ons daarom gerust specialist te noemen op dit gebied.

Wat is de oorzaak van rugklachten?

Klachten in de rug kunnen op verschillende manieren ontstaan; Acute lage rugpijn kan bijvoorbeeld ontstaan tijdens klussen ,of op een onverwacht moment tijdens het bukken.  Chronische rugklachten duren langer en hebben een meer sluimerend karakter. Als de klachten langer duren zijn hier vaak meerdere oorzaken voor te vinden. Ik zoek samen met jou uit welke dit zijn en zorgen ervoor dat je je klacht zo snel mogelijk weer onder controle krijgt!

Hoe lang duren rugklachten?

Het beloop van rugklachten kan erg wisselend zijn. Gelukkig zien we dat bij 60%-90% van de mensen met acute klachten de pijn en beperkingen binnen 4-6 weken afnemen. Helaas geldt dat niet voor iedereen en kunnen klachten soms langer duren. We zien dat er veel misvattingen zijn over lage rugklachten.

Hoe kom je van rugklachten af?

Helaas is hier geen simpel en eenduidig antwoord op te geven. Er zijn veel verschillende soorten rugklachten met verschillende onderliggende oorzaken. Ik denk graag met je mee en ondersteun je zo dat je weer pijnvrij kunt leven.