Stap 1: Ga op zoek naar de oorzaak!

Probeer na te gaan of je een oorzaak kan vinden voor je schouderklachten. Heb je hem ergens mee geblesseerd? Werk je veel en langdurig in een niet optimale houding? Ervaar je op dit moment meer stress? Vaak is er ergens een oorzaak aan te wijzen. Vaak is de oorzaak namelijk ook een deel van de oplossing . Zo kan het bij een acute blessure helpen om tijdelijk wat rust in te bouwen en eventueel pijnstilling te gebruiken. Als je werkhouding het probleem is, kijk dan eens kritisch naar je werkplek. Wanneer je last hebt van een stressvolle periode, probeer dan eens ademhalings- of ontspanningsoefeningen. Hieronder staat daar meer over geschreven, maar stuur mij ook vooral een mail of app of bel mij wanneer je behoefte hebt aan tips en trucs.

Stap 2: Wat altijd geldt

Pas je belasting aan op je belastbaarheid. Het overgrote deel van de blessures ontstaat door een verschil in deze twee factoren. Dat wil zeggen: of de opgelegde belasting is te hoog geweest voor wat je schouder normaal aan kan (de belastbaarheid), of de belastbaarheid (dat wat je schouder kan hebben) is door welke reden dan ook lager geworden waardoor de normale belasting nu opeens te zwaar is gebleken. Denk in deze laatste categorie bijvoorbeeld eens aan je eigen fitheid op dit moment: slaap je voldoende, ervaar je stress, heb je teveel of juist te weinig te doen?

In het geval van een te hoge belasting bij een normale belastbaarheid (overbelasting) lijkt in eerste instantie het inbouwen van rust een oplossing. In het geval van een normale belasting bij een verlaagde belastbaarheid, kan het tijdelijk inbouwen van rust even helpen, maar wil je vooral werken aan het omhoog brengen van de belastbaarheid. Denk dus eens aan bovenstaande factoren.

3. Heb ik thuis een goede werkplek?

Niet iedereen heeft een prachtig mooie ingestelde thuiswerkplek, zeker niet als je normaal op kantoor zit. Een provisorisch werkplek (laptop op de eettafel, een te laag bureau of een niet zo’n goede bureaustoel) is bij de meeste mensen de plek waar ze uren per dag vertoeven.

De eerste tip is het belangrijkste: “De beste houding is de vólgende houding.” Oftewel, blijf niet te lang stilzitten of stilstaan, maar wissel af en beweeg vooral tussendoor. Ze zeggen niet voor niets: “ zitten is het nieuwe roken” Let daarnaast op hoe je zit en staat. Kijk maar eens, misschien terwijl je dit leest naar je eigen werkhouding .

  • Hangen je onderarmen in de lucht als je achter de computer zit.
  • ligt je muis ver van je vandaan?
  • Zit je voorovergebogen bijna “in” je laptop?

 Probeer op dat soort factoren te letten. Je voorkomt schouderklachten het meest wanneer je ontspannen achter je laptop kan zitten, Maar denk ook eens hoe vaak je voorovergebogen tuurt naar je telefoon of tablet. Ook dit geeft een toename van druk op nek en schouders.

Het advies van mij is dan ook, kijk ongeveer ieder half uur naar je houding, ligt de muis nog op zijn plek, of is die gaan schuiven? Als het mogelijk is: sta op van je stoel en ga even lopen, haal even dat kopje koffie of thee, zet de vaatwasser aan.

Heb je een blessure opgelopen?

Lekker wezen sporten of met het mooie weer in de tuin gewerkt? En ineens is daar pijn in je schouder. Dan kan het zijn dat je een blessure hebt opgelopen. Vervelend, maar ook daar zelf echt iets aan te doenAfhankelijk van de hevigheid van je pijn en afhankelijk van wat je kunt, zijn er wat algemene tips te geven. Hieraan kunnen geen rechten ontleend worden.

  1. Veel pijn?
    Wanneer je veel pijn hebt en je schouder erg slecht kan bewegen, lijkt je schouder nog erg geïrriteerd. Over het algemeen is het dan zinvol om rust in te bouwen en eventueel pijnstillers te gebruiken (zo nodig in overleg met de arts). Een oefening die je kan helpen is de slinger-/pendeloefening.

Bij deze oefening ontstaat er wat ruimte tussen de schouderkop en de schouderkom, waardoor je vaak wat verlichting en ontspanning ervaart en in die positie wat makkelijker je schouder soepel kan houden. Let op. Dit geldt dus voor schouders die stijf zijn. Is jouw schouder juist te soepel doordat hij recent uit de kom is geweest? Dan kan het mogelijk nog niet verstandig zijn om deze oefening uit te voeren. Neem gerust even contact met ons op om te vragen of het verstandig is.


2) Bij matige pijn, maar een slechte beweeglijkheid
Als niet pijn maar een beperkte beweeglijkheid op de voorgrond staat, kun je fanatieker oefenen. Dat  pijn voelen.” De reactie op de oefening mag daarnaast liefst niet langer dan een uur aanhouden. Is een van de twee wel het geval dan is wat je doet simpelweg nog te zwaar. Probeer als beweeglijkheidsoefening bijvoorbeeld eens om een handdoek te pakken en die voor je uit over de tafel of omhoog tegen de deur te schuiven, ondersteund door je andere hand die ook op de handdoek ligt.

Voor meer informatie, klik op onderstaande link
https://www.thuisarts.nl/schouderklachten