Manuele therapie

Manuele therapie is een speciale behandeling binnen de fysiotherapie. Een manueel therapeut heeft extra wetenschappelijke kennis en vaardigheden opgedaan tijdens een masteropleiding. De manueel therapeut onderzoekt waar jouw probleem vandaan komt en welke factoren van invloed zijn op jouw herstel. Hij of zij begeleidt je bij het herstel van jouw rugprobleem en kan daarbij gebruik maken van een speciale behandeling genaamd manuele verrichting. Deze behandeling kan helpen bij het verminderen van pijn en het verbeteren van de beweeglijkheid. Een manueel therapeut is gespecialiseerd in het behandelen van complexe klachten en onderscheidt zich daarmee van een gewone fysiotherapeut.

  • Hoofd- en nekpijn die gepaard gaan met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
  • Nek- en schouderklachten die uitstralen tot in de armen
  • Klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn;
  • Lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen;
  • Bepaalde vormen van duizeligheid die opgewekt worden door het bewegen vd nek
  • Kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten.

Kinesiotaping/ medical  taping

Wat is het?

Het is een elastische tape. De tape heeft ongeveer dezelfde rekbaarheid als de huid, de tape wordt vaak onder (lichte) rek aangebracht. De elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid zorgt ervoor dat de tape een liftend effect uitoefent op de opperhuid. Hierdoor ontstaat meteen drukvermindering, waardoor de doorbloeding en lymfe afvoer weer worden hersteld/verbeterd. De tape beïnvloedt het neurologische systeem en de doorbloeding van het lichaam, daarnaast worden de lichaamseigen genezingsprocessen ondersteund. Het werkt volgens de principes van de bewegingsleer (kinesiologie) en ondersteunt het spierstelsel.

Spieren hebben invloed op het hele lichaam. Denk niet alleen aan bewegingen, maar bijvoorbeeld ook aan de bloedsomloop, het lymfestelsel en de lichaamstemperatuur. Als de spieren niet goed werken, kan dat dus resulteren in uiteenlopende klachten en symptomen. Wanneer de niet goed functionerende spieren echter ondersteund worden met deze speciale elastische tape, zal dat het zelf herstellend vermogen van het lichaam stimuleren.

Indicaties

De kinesiotape/medical tape kan worden gebruikt bij diverse klachten aan het bewegingsapparaat. Hieronder een aantal voorbeelden waarvoor wij het gebruiken:
– Behandelen van blessures als rug/nek/schouder/knie/kuit klachten.
– Ontspannen van overbelaste/verharde spieren.
– Behandelen van klachten door overbelasting (bijvoorbeeld RSI klachten, tennisarm).
– Preventief om spieren en gewrichten te beschermen tegen overbelasting.
– Direct verbeteren van de mobiliteit van een gewricht of spier.
– Hooikoorts

 – Vochtafvoeren bij oedeem/lymfeklachten.
– Verminderen bloeduitstorting door afvoer vloeistoffen.
– Correctie lichaamshouding/stand verandering van een gewricht.
– Pijndemping.
– Vermindering van (spannings)hoofdpijn